Kutyák összeszoktatása

A kutya érkezésének mindenki örül a családban, azonban ez nem feltétlenül igaz a már korábban ott lévő négylábú családtagunkra.

Eleinte előfordulhat, hogy a korábban ott lévő kutyánk nem fogadja kitörő örömmel az új családtag érkezését. Mit és hogyan tehetünk annak érdekében, hogy minél hamarabb összeszokjanak?

A kiválasztásnál is fontos, hogy kutyánk jelen legyen. Ahogy mi emberek sem kedvelünk mindenit, úgy igaz ez a kutyákra is.

De ha együtt megyünk kiválasztani az új négylábút, főleg ha az már felnőtt kutya, sokkal jobb esélyünk van arra, hogy hamar megszokják egymást. Ha azt látjuk, hogy már meglévő kutyánk szívesen játszik a majdani jövevénnyel, biztos, hogy jó úton járunk.

A szabályok betartatása fontos

Egyiknek se engedjünk meg olyat, amit általában nem szoktunk. A következetesség olyan esetben is fontos, ha mentett, felnőtt kutyát viszünk haza. Ne kivételezzünk egyikkel sem, mert azzal a feszültséget szítjuk közöttük.

A kutyák is szeretik azt ami az övék tehát mindegyiknek legyen saját tálja, takarója, stb. Általában véve elmondható, hogy az ivartalanított kutyák jobban kijönnek egymással, a szukák a kanokkal.

Az általános tévhiteket viszont hadd oszlassuk el: az nem igaz, hogy a nagytestű kutyák a kistestűekkel nem jönnek ki, és hogy nagytestű mellé nagy való.

Ha ez így van, akkor kutyánk nem megfelelően van szocializálva, ebben viszont egy kutyaiskola nagyon sokat segíthet nekünk. Ma már szerencsére mindenhol megtalálhatók a kutyaiskolák, tehát a közelünkben is biztosan akad majd.