Az áfonya jótékony hatásai

Ki ne ismerné és szeretné ezt a fantasztikus ízű és roppanós gyümölcsöt – az áfonyát? Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit csak fogyaszthatunk. Az áfonya rendkívül népszerű a nyugati világban, az eper után következik közvetlenül.

Köztudott ma már, hogy az áfonyának magas az antioxidáns tartalma. A valóságban olyan magas, hogy egyenértékű a zöld teáéval.

Az antioxidáns tartalom azért kiemelkedően fontos, mivel nagyban segít a szív és érrendszeri betegségek elleni harcban; lassítja szervezet öregedési folyamatát, és azzal járó betegségek kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegek is fogyaszthatják

Az élvezeti értéke is magas, hiszen édes, de mégis frissítő íze miatt kiváló nyersen de akár feldolgozva is. Ugyanakkor a kalória tartalma nem számottevő, emiatt a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Külön fontos számukra, hogy a hajszálerek állapotát javítja, ami azért lényeges mert a diabetes a testben lévő hajszálereket teszi elsődlegesen tönkre.

Sokáig méltatlanul hanyagolt gyümölcs volt, mivel a C vitamin tartalma nem túl magas, viszont rendkívül jó hatással van a szemre ez az ízletes kis bogyós gyümölcs.

Ennek hatását egyébként angol pilóták vették észre először, mivel ha áfonya lekvárt fogyasztottak az éjszakai bevetés előtt, ne vakította el a szemüket annyira vakító fényszórók hada.

De ez a mai világban is fontos szerepet játszik, mivel nagyon sokat ülünk a számítógép, okostelefon, tabletek előtt, tehát a szemünk ugyanúgy ki van téve a megerőltető fényeknek. Emiatt is fontos, hogy ha tehetjük, minél több áfonyát fogyasszunk.