Mik az egészséges ételek, amiket jó fogyasztani?

Ételedben az életed, szokták mondani, és ez bizony így igaz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, mikor és még az sem, hogy mindez mennyire terheli meg a pénztárcánkat.

Vannak azonban úgynevezett szuperélelmiszerek, amik a többinél kimagaslóan egészségesebbek. Ezekben az átlagnál jóval több vitamin és ásványi anyag található, melyek fogyasztása erősen ajánlott, különösen a téli hónapokban.

De mik is ezek a rendkívül egészséges ételek?

Itt van mindjárt a lazac, az áfonya és a brokkoli. A brokkolit kivéve elég drága élelmiszer a lazac és az áfonya is, nem kell azonban minden nap kilószám ennünk ezeket, hogy meglegyen benne a szükséges mennyiségű tápanyag.

A brokkoli egy meglehetősen alulértékelt zöldség Magyarországon, pedig tele van olyan anyagokkal, amik a rák kockázatát csökkentik: mégpedig A és C-vitaminnal.

A csokiról sem kell feltétlenül lemondani

A lazacról köztudott, hogy az egészséges táplálékok közé tartozik, és nem véletlenül alakult ki ez a híre, ugyanis rengeteg Omega 3 zsírsavat tartalmaz, minek köszönhetően segít az Alzheimer-kór és a szívinfarktus elleni harcban.

Bármilyen meglepő is, de a csoki is egészséges, főleg a nagy kakaótartalmú fajták. Minél sötétebb ugyanis a csokoládé, annál több theobromin antioxidánst tartalmaz, ami gyulladás és vérnyomás csökkentő szerepet játszik.

Az édesburgonya is azok közé tartozik, amelyeket méltán emlegetünk sokszor, ha az egészséges étrendről van szó. Az édesburgonyát ugyanis a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, és bár a valódi burgonyához nincs köze, de ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a krumplit.

Ha egy átlagos méretű édesburgonyát elfogyasztunk, A vitaminból máris annyit juttatunk a szervezetünkbe, amennyi a napi adag négyszere.