Locsolótömlő – széles kínálat, nehéz választás? Segítünk!

A locsolótömlő manapság elengedhetetlen eszköznek tűnhet egy háztartáson belül. Nem is csoda, hiszen rendkívül sokat segíthet, meglehetősen olcsó és sokáig szolgálhat – amennyiben a megfelelőt választjuk ki.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen típust érdemes kiválasztani, hiszen különböző célra különböző teljesítményű locsolótömlők állnak rendelkezésre.

Melyik locsolótömlő típusok léteznek?

A gazdaboltokban elérhető locsolótömlő termékek közül a következőkkel találkozhatunk:

Az egyrétegű kerti tömlő viszonylag vékony. Egyetlen előnye a könnyű súly és a ár, de sok hátránya van, többek között a gyengeség, ami által hamar eltörhet.

A többrétegű locsolótömlő általában PVC-ből készül, és 2, 3, 4, 5 vagy 6 rétegből állhat. Ez a PVC tömlő kellően erős, rugalmas, ellenáll az UV-sugárzásnak és a szélsőséges hőmérsékleti hatásoknak. Sima belső felülete jó áteresztőképességet biztosít. A speciális színezékeknek köszönhetően pedig nem képződnek algák a belsejében.

A megerősített locsolótömlő egy többrétegű, rugalmas PVC cső, amely szintetikus menettel van megerősítve, és a polimer rétegek között helyezkedik el.

A bővíthető locsolótömlő vízellátás és nyomásnövelés esetén törés nélkül tágul, nyomás csökkentésével pedig a mérete is csökken. Rendkívül praktikus és kényelmes.

A PVC spirálos locsolótömlő a jellegzetes tárolási módjáról kapta a nevét: a tömlőt spirálba csavarják, és addig marad ebben az állapotban, amíg a kívánt hosszúságúra meg nem nyúlik, majd nyugodtan lehet alkalmazni. Polipropilénből (PP), ABS műanyag habgumiból (etilén-vinil-acetát – EVA) készül. Veteményes kertekben ágyások öntözésére, gyep ápolására, parkok/terek virágágyások locsolására használják. Kiválóan alkalmas növények vízzel történő ellátására a teraszokon és erkélyeken is. Egy ilyen tömlő használatához szórópisztolyra van szükség.

A hullámos locsolótömlő fény-hőstabilizált polietilénből készül. Kertekben, konyhakertekben és háztartási telkekben lévő növények öntözésére szolgál, de rendkívül ritkán használják, mivel gyakori igénybe vétel esetén hajlások és repedések jelenhetnek meg rajta.