Mire ügyeljünk a babzsákfotel választás során?

A története 50 évvel ezelőtt Olaszországban kezdődött, és azóta számos hullámvölgyön ment keresztül, de a babzsákfotel manapság az egyik legkeresettebb bútorrá avanzsált a piacon, és ennek nagyon jó oka van.

Az egyik az, hogy megannyi színben, formában, méretben és töltőanyaggal készül, így a segítségével bármilyen helyiség könnyedén feldobható. Az általa nyújtott kényelem és a kevés helyigénye pedig már csak hab a tortán.

A mai cikkünkben azonban nem a babzsákfotel előnyeit vesszük górcső alá, hanem azt, hogy mire is érdemes ügyelni a kiválasztása során.

Első körben azt kell eldöntenünk, hogy kültérre vagy beltérre szánjuk!

Mint, ahogy azt már fentebb is említettük, a babzsákfotel számtalan formában készül. Tehát nem csupán csepp és könny alakban kapható, hanem van már padló, puff és kültéri változatuk is. Az utóbbiakat direkt úgy tervezték, hogy kibírják azokat az ingereket, amelyek a szabadban érik őket.

Ezután döntsünk el a méretet!

Méret tekintetében is igazán széles a választék. Van a felnőtteknek szánt átlagos babzsákfotel, amely körülbelül 110×170 cm körül mozog. Azonban manapság már emellett készítenek gyerek és közepes méretű babzsákokat is. Az előbbiek általában 75×60 cm-es mérettel rendelkeznek, és 4 éves korig ajánlottak. Míg az utóbbiak 95×75 cm-esek, és a használatuk 16 éves korig ideális.

A huzat anyaga is döntő tényező lehet

Ha a babzsákfotel intenzív használatnak lesz kitéve, akkor kiemelt jelentőséggel bír, hogy strapabíró anyagból készüljön. Ebben az esetben nagyszerű választásnak minősül a bőr vagy műbőr, de a vastagabb pamut huzatok is megállják majd a helyüket.

Továbbá a huzat matériájának kiválasztása során nem árt azt is figyelembe venni, hogy hova helyezzük el. Abban az esetben, ha az adott területen sok napfény éri, akkor érdemes beruházni egy UV biztos huzatba.

Mindezekmellett arról sem szabad megfeledkeznünk,, hogy az általunk választott huzat könnyű karbantartása. Ebből a szempontból a legideálisabb választásnak a levehető verziók minősülnek. Ha ugyanis véletlenül kiömlik rájuk valami, akkor csak le kell kapni őket, és bedobni a mosógépbe.

Végül fontos lehet még a töltőanyag is

Bár a polisztirol gyöngyök számítanak a leggyakoribb töltőanyagnak, és ergonómiai szempontból is nagyszerűek, de ezek idővel összezsugorodnak. Így alkalomadtán szükség lesz majd az utántöltésükre. Ezért nem árt ezt a költséget is belekalkulálni a büdzsénkbe.