Mivel foglalkozik a pszichológus, a pszichiáter és mi a családállítás célja?

A közvélekedés sokszor keveri a pszichológust a pszichiáterrel, pedig lényeges különbségek vannak a két foglalkozás között. A pszichiáter egy olyan, orvosi végzettséggel rendelkező személy, aki komoly biológiai előképzettségekkel a háta mögött képes a pszichés betegségeket felismerésére és kezelésére.  A gyógyszerek felírása mellett az erre kijelölt intézményekben pszichoterápiákat végezhet a pácienseken. Ennek feltétele a pszichoterapeuta szakvizsga megszerzése. A pszichiáter ugyanazokat a fokozatokat járja be, mint a többi orvos, a karrierjét rezidensként kezdi egy-egy gyakorlott kolléga pártfogása mellett. Ha szükséges, egyéb kivizsgálásokra, például CT-re is beutalhatja a betegeket.

Miben lehet segítségünkre egy pszichiáter?

A pszichológus a pszichiáterrel ellentétben nem rendelkezik orvosi diplomával, ebből adódóan az anatómiai tudása sem annyira alapos, mint a szakorvos esetében. Nem írhat fel gyógyszereket és nem is kezelhet olyan pácienseket, akiknek a gyógyulásához elengedhetetlen valamilyen orvosság használata. A képzése a Bologna rendszerben három év alapszakon és két év mesterszakon alapszik. Jó pszichológussá azonban nem csak a tudás által válhat valaki, rengeteg empátia is szükséges a lelki panaszok megértéséhez.

A pszichológus szakosodhat is, a klinikai szakpszichológusi diplomához további tanulmányok szükségesek. Egy másik képzési terület a gyermekpszichológia, ez a szakma, ahogy az elnevezése is mutatja, kifejezetten a kisgyermekkori mentális problémákkal foglalkozik.

Mi a családállítás feladata?

A családállítás alapfeltevése, hogy minden családban működhetnek olyan generációs tényezők, amelyek befolyással lehetnek az egyének döntéseire. A módszer nagy hangsúlyt fektet az ún. családi mező vizsgálatára. Ennek során mélyreható kérdéseket tesz fel és feszeget. Ilyen például: hogyan befolyásolhatja a közös múlt, a megélt tragédiák háttere a családtagok jelenlegi életét? Miért ismétlődnek ugyanazok a mintázatok az egymást követő generációkban? A családállítás sokat segíthet az elakadások és a különféle konfliktusok leküzdésében, valamint a kiegyensúlyozott élet megtalálásában.