Mit kell tudni a zuzmóról?

Sokan vagyunk, akik szeretnek kertészkedni és örömmel óvjuk, védjük ápoljunk a növeényeinket. Úgy a konyhakertet, mint a gyümölcsöst. Érthető tehát, hogy aggodalommal nézzük, ha a fáink ágain megjelennek a különböző színű zuzmók.

Korábban az a hiedelem járta (sőt, néhol most is lehet olvasni), hogy örülni kell neki, mert azt jelenti, hogy felénk “kristálytiszta” a levegő.

Nézzük meg most tehát, hogy mi is pontosan a zuzmó, hogyan lehet eltávolítani és hogyan tudjuk a fáinkról távol tartani?

 Zuzmónak nevezzük, mikor a gombák és algák szimbiózisban élnek együtt. A gombák azokat a szerves vegyületeket fogyasztják, melyeket az algák állítanak elő.

Az algák pedig azokat az ásványi anyagokat használják fel, melyet a gombák vesznek fel. Így tökéletes tehát a körforgás, melyben az algák nem a fától veszik el a tápanyagot, hanem maguk állítják elő fény segítségével.

Hogyan tudunk tőle megszabadulni?

A zuzmótól úgy tudjuk a fát megszabadítani, ha a gombát pusztítjuk el, mivel az alga a gomba által szállított ásványi anyagból és vízből állítja elő a táplálékot napfény segítségével. Nagyon fontos tudni, hogy ezt akkor szabad csak megtenni, mikor a kinti hőmérséklet tartósan eléri a 8-10 fokot.

Egyszerű mosószappanos lemosással el tudjuk pusztítani a gombát, arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy semmiképp se használjunk erős sörtéjű kefét, mert megsértjük vele a fa kérgét.

Szintén hatásos még a Tiosol, amely kalcium-poliszulfid hatóanyaggal rendelkezik, és hatékony gombaölő. A rézszulfát tartalmú szerek kiváló gombaölők.

Ha betartjuk az előírásokat, ezek a szerek veszélytelenül alkalmazhatók és biológiailag sem hordoznak veszélyt a környezetre.