Mire kell vigyázni a kutyáknál nyáron?

A nyári hónapok édes ígérete a napsütés, a kirándulások és a szabadtéri tevékenységek. Ám miközben mi élvezzük a nyarat, kutyáink számára ezek a hónapok kihívásokkal teli időszakok lehetnek. A magas hőmérséklet, a forróság és a napsütés komoly veszélyeket jelenthetnek a kedvenceink számára.

Íme néhány tanács arról, hogyan óvhatjuk kutyáinkat a nyári hőségtől.

Legyen elég víz és árnyék

A hidratáltság kulcsfontosságú a melegben. Mindig legyen elérhető friss, tiszta víz kutyáink számára, legyen az otthon vagy kirándulás közben. A járdák, a homok és az aszfalt kánikulában forróvá válhatnak, és égési sérüléseket okozhatnak kutyáink mancsainak. Kerüljük ezeket a felületeket a séták során, vagy válasszunk hűvösebb időpontot a sétákhoz.

Soha ne hagyjuk egy autóban kutyánkat, még rövid időre sem. A gépkocsi belseje gyorsan felmelegszik, ami hőgutát és akár halált is okozhat. A kedvenceink hajlamosak túlzottan lelkesedni a szabadtéri tevékenységekért, de figyeljünk rájuk, nehogy túlmelegedjenek vagy kiszáradjanak. Adjunk nekik időt a pihenésre és a hűvös árnyékban tartózkodásra.

A kutyák is érzékenyek a hőgutára és a napégésre. Figyeljünk a túlzott nyálzásra, légszomjra, hányásra vagy bármilyen szokatlan viselkedésre, és ha bármelyiket észleljük, forduljunk állatorvoshoz.

Nyáron a kullancsok és a bolhák különösen aktívak. Rendszeresen ellenőrizzük kutyánkat ezekre a parazitákra, és alkalmazzunk megfelelő védelmet ellenük. Emellett biztosítsunk kutyáinknak hűvös és árnyékos helyeket, ahol pihenhetnek és megvédhetik magukat a túlzott hőtől.

Mire figyeljünk különösen oda a hosszú szőrű kutyáknál?

A hosszú szőrű kutyák gondozása és egészségének fenntartása különösen fontos a nyári hónapokban, amikor a meleg és nedvesség kedvezhet a bőrproblémáknak és más egészségügyi problémáknak.

Emellett a szőrzet könnyebben összegabalyodhat és koszosodhat, ami bőrproblémákat okozhat. Rendszeres szőrzetápolásra van szükség, beleértve a fésülést és a fürdetést is. A nyári hónapokban gyakrabban kell ellenőrizni a szőr alatti felgyülemlett szennyeződéseket, és gondoskodni kell arról, hogy a szőrzetük ne legyen nedves, mert ez növelheti a bőrproblémák kialakulásának kockázatát.

Ezeknek a kutyáknak komoly problémája, hogy könnyebb rejtekhelyet találniuk a kullancsoknak és a bolháknak. Rendszeresen ellenőrizni kell őket ezekre a parazitákra, és megfelelő védelmet kell biztosítani számukra.

A bőrük könnyebben irritálódhat a nedvességtől és a melegtől. Fontos, hogy szárazon tartsuk őket, és elkerüljük a nedves környezeteket, amelyek kedvezőek lehetnek a bőrfertőzések kialakulásának. Ha bármilyen bőrproblémát észlelünk, forduljunk állatorvoshoz a megfelelő kezelésért.

Néhány hosszú szőrű kutya élvezheti a hűtőfürdőket a nyári hónapokban. Ezek segíthetnek a hő levezetésében és a kényelmetlenség csökkentésében. Használjunk kutyabarát sampont és langyos vizet a fürdéshez, és alaposan öblítsük le a szőrzetüket.