Milyen készségeket fejleszt a fa játékkonyha?

A kislányok körében egyik legnépszerűbb játék a fa játékkonyha, ami nem véletlen, hiszen remek szórakozási lehetőséget kínál. Azonban ennek a játéknak számos fejlesztő hatása is van. Nézzük, melyek ezek!

A szerepjátékok szerepe óvodáskorban

Az óvodáskorú gyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága a szerepjáték: ezekben a felnőttek utánzása a cél. A kisfiúk szívesen barkácsolnak, a lányok pedig a főzésben lelik örömüket. Nekik való játékeszköz ehhez a fa játékkonyha, amelyet a Vesszőparipa fajáték webáruházban is megtalálunk a kiemelt játékok között. Nem véletlen jut neki kitüntetett hely, hiszen a 3-4 éves kislányok számára a babakonyha elsősorban a főzőcske helyszínéül szolgál, de számos más szerepjátékhoz is kapcsolható, így sok készséget fejleszt.

Már maga a szerepjáték játszása is fontos állomás ahhoz, hogy a gyermek megtanulja a helyes viselkedési formákat. Itt ugyanis be kell tartani bizonyos szabályokat, csak így lehet másokkal együttműködni. A kommunikációs képességeket is fejleszti ez a tevékenység, és nem utolsó sorban a képzelőerőre van jó hatással.

A főzőcske mint kedvelt szerepjáték

Legyen szó bármely szerepjátékról – például boltos, éttermes, orvosos vagy hercegnős változatról -, az egyik legkedveltebb a főzőcske. Vajon mi ennek az oka?

Nos, a főzés olyan hétköznapi tevékenység, melynek minden gyermek részese otthon kiskorától fogva, így jól ismerik a cselekvések egymásutánját. Ezt pedig már könnyen tudják utánozni a fa játékkonyhában. Először az edényeket kell elővenni, majd kezdődhet a szeletelés, a hozzávalók összeaprítása. 

Jó, ha a fa játékkonyhában megtalálhatók a főzőcskéhez szükséges egyéb kellékek is, melyeket szintén megtalálunk a játékboltok kínálatában, így a minőségi fajátékokat árusító Vesszőparipánál is megrendelhetők. Ilyen lehet például a fa edénykészlet, a reggeli piknik kosárban vagy a szeletelhető zöldségek.

A főzőcske előkészülete során is sok készség fejlődik: csak gondoljunk a kreativitásra és a kézügyességre! 

A fa játékkonyha a főzés helyszíne

A fa játékkonyhában ezt követően megkezdődhet a főzés: minden megtalálható itt, ami ehhez kell. Típustól és gyártótól függően az alábbi kellékeket tartalmazza a babakonyha: tűzhely, sütő, mikrohullámú sütő, mosogató, hűtőszekrény, polcok.

Amitől nagyon kedveltek ezek a játékszerek: a gombok itt tekerhetők, az ajtók mágnessel záródnak. Sok esetben ez már magában nagy örömet okoz a gyerekeknek, hiszen a fa játékkonyha így majdnem olyan, mint az igazi! Nemcsak a szemnek, hanem a fülnek is kínál érdekességeket a hely.

Bizonyos játékkonyhákban extra kiegészítőket is találunk: óra, só- és borsszóró, edénykifogó. Ám az sem ritka, hogy lábasok, fazekak, evőeszközök is járnak a babakonyhához. Ezek a fajátékok még inkább inspirálják a csemetéket az ételek elkészítésére és tálalására.

A fa játékkonyha fejlesztő hatása

A fa játékkonyhában használatos eszközök, kiegészítők ismeretszerzésre is szolgálnak. Remek alkalom megtanítani a gyerkőcökkel a zöldségek és gyümölcsök fajtáit, vagy elmesélni nekik, hogyan készül a tejbegríz.

Ami azonban a fa játékkonyha egyik legnagyobb haszna: udvariasságra, empátiára nevel. A csemete a főzőcske alatt megtanul figyelmesnek lenni, a felszolgálás során pedig betartja az alapvető társalgási szabályokat is. 

Jó eszköz még a babakonyha a problémamegoldó képesség fejlesztésére is, hiszen sokszor kell döntést is hozni a főzés során. 

Érdemes tehát beszerezni egy fa játékkonyhát az óvodáskorú gyermekek számára, akik örömmel fedezik fel a babakonyha nyújtotta lehetőségeket. Születésnapra, névnapra, karácsonyra szép ajándék lehet egy ilyen minőségi fajáték.