Kerti faház építés vs. vásárlás

Akár a garázsodat szeretnéd felszabadítani a zsúfoltság alól, vagy egy extra helyiségre van szükséged a hobbid űzéséhez egy kerti faház építése mindenféle szempontból előnyös lehet. A dilemmát sokszor inkább az okozza, hogy ezt készen vásároljuk meg az interneten, vagy saját kezűleg építsük meg.

Saját kezűleg történő kerti faház építés

Ha igazi ezermester vagyunk, aki szereti a különféle barkács projekteket, akkor a saját kezűleg történő kerti faház építés garantáltan szerepel a listánkon. De tényleg ez a legjobb ötlet? 

Ennek a kis építménynek a felépítése jelentős számú eszközt, anyagot és szakértelmet igényel. De még ha vannak is saját szerszámaink, előfordulhat, hogy további eszközöket kell vásárolnunk a projekt befejezéséhez. Továbbá szükség lesz még alapos tervezésre és valószínűleg legalább egy segítőre. A felhasznált anyagok kiválasztását pedig már nem is említjük, amely sokkal nehezebb és időigényesebb, mint gondolnánk.

Ebből adódóan mielőtt bármibe is belekezdenénk fontos, hogy átgondoljuk, van-e elég időnk elkezdeni és befejezni ezt a projektet.  Ne akarjunk egy félig felhúzott építményt a kertünkbe, amellyel sohasem lesz igazán időnk foglalkozni! 

A kerti faház vásárlása ezzel szemben sokkal egyszerűbb és gyorsabb

Nem kell semmilyen szerszámot birtokolnunk vagy használnunk, mert a faházat teljesen összeépítve szállítják ki. Mindössze annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk a különféle kivitelek közül azt, amelyik a legjobban elnyerte a tetszésünket, és az egyes elemeit – ablak, ajtó, tető stb. – a preferenciáink alapján testre szabjuk. 

Talán, amire még szükség lehet tőlünk, az az alap biztosítása a megfelelő elhelyezéshez. Ha netalántán pedig a telepítés után bármilyen probléma adódna, akkor sem fog fájni a fejünk, hiszen a garanciának köszönhetően védve vagyunk. 

Melyik a megfelelő számodra?

A döntés főleg a szerszámoktól, a készségszinttől, a kívánt faház méretétől és a ráfordított időtől függ. Minél nagyobb a projekt, és minél több plusz elemre van szükség, annál nagyobb az esélye annak, hogy drága eszközök és segítség is kelleni fog. Ha pedig még emellett hiányoznak a megfelelő építési ismereteink is, akkor könnyen előfordulhat az is, hogy a próbálkozásaink kudarcba fulladnak. Tehát szerintünk hosszú távon egy kerti faház vásárlása jobban megéri.