Elégedetlenség a vírushelyzet miatt

Nemcsak Németországban, de Svájcban, Ausztriában is jogszabály határozza meg a prostitúciós tevékenységet, mely így ellenőrzött keretek között működött. Engedélyezték a bordélyházak működését abban az esetben, ha azok minden feltételnek megfeleltek. Ilyen feltétel például a szexmunkások rendszeres orvosi vizsgálata, a megfelelő regisztráció, munkavállalói igazolás. A bordélyházakban dolgozók rendezett, ellenőrzött, biztonságos keretek között, tiszta környezetben dolgozhatnak.

Ez a szabályozás rendben is működött egészen addig, amíg a világméretet öltő covid-járvány el nem érte Németországot is.

Tilalom

Mikor betört a covid-járvány, hogy a terjedését megakadályozzák, a bordélyházak működését leállították. Hiába tiltakoztak ez ellen az éjszakai mulatók tulajdonosai, vezetői, az ott dolgozók, a tilalmat még akkor sem vonták vissza, mikor a többi ország megkezdte a nyitást.

Érthető módon a piac próbálta kiegyenlíteni magát, ezért elterjedt az illegális munkavégzés, a szexmunkások az utcára szorultak, ahol jelentősen megnőtt a számuk. Így viszont nagy veszélybe kerültek, mert megszűnt a kötelező orvosi vizsgálat, az ellenőrzöttség. Sem az ügyfelek, sem a nők nincsenek biztonságban.

Az egyik éjszakai bár tulajdonosa az allgäui rendőrség segítségét kérte a helyzet rendezése érdekében, azonban kérése süket fülekre talált. Bár a rendőrök azt állították, hogy tisztában vannak a helyzet súlyosságával, mindent megtesznek az illegális prostitúció visszaszorítására, azonban ennek nincs látszata, tevékenységüket nem koronázza siker.

via Sex Work Vienna