Az épületfelmérés lézerszkennerrel történő lefolytatásának megtervezése

A szkenner által kilőtt lézersugarak különböző hullámhosszúságon verődnek vissza az érzékelőhöz, és egyetlen pontfelhőn keresztül döntő információkat nyújtanak a felületekről és a szerkezetekről.

Maga az épületfelmérés lézerszkennerrel történő lefolytatása a helyszínen valóban ilyen egyszerűen zajlik, de ahhoz, hogy ez a folyamat megfelelő eredményeket hozzon, elengedhetetlen az átfogó tervezés. A megfelelő lefedettség eléréséhez fontos meghatározni például, hogy mennyi szkennelésre is van szükség, és ezeket az épület mely pontjairól érdemes elvégezni.

A felkészülés létfontosságú

A helyszínrajz átfogó tanulmányozása alapvető részét képezi minden olyan projektnek, ahol lézerszkennerrel történő épületfelmérésről van szó. Hiszen ez alapján tudod rögzíteni azokat a célhelyeket, ahol érdemes lehet a szkennereket elhelyezni.

Aztán nem árt arról sem megfeledkezned, hogy egy sok pillérrel, szűk folyosóval vagy más egyéb akadályokkal rendelkező helyiség sokkal több vizsgálatot igényel, mint egy nagyobb, de üres szoba. Egy útvonal megadásával azonban optimalizálhatod a lefolytatott szkennelések számát. Ezt különösen akkor kell komolyan venned, ha az épületfelmérés statikus 3D szkennerrel történik.

Minimalizáld a hibákat!

Minél több a lefolytatott szkennelések száma az épületfelmérés során, annál nagyobb lesz a hibaterjedésének esélye is. Bár ez helyes tervezéssel minimalizálható, de sajnos soha nem védhető ki teljesen.

Ha ez a hibaterjedési szám meghaladja a projekt paramétereit, akkor az egzakt pontfelhő létrehozásához elengedhetetlen lehet egy rács meghatározása, amely lényegében egy mérőállomás segítségével pontosan meghatározott rögzített célpontok halmaza. Ezek az eszközök ugyanis nagyságrenddel pontosabb mérések elvégzésére képesek, mint a 3D lézerszkennerek.

Összegzés

Az épületfelmérés lézerszkennerrel történő lefolytatása az utóbbi időben igazán népszerűvé vált a pontossága, a megbízhatósága, a sebessége és a könnyű használhatósága miatt. Az alkalmazkodóképessége és a kivételes rugalmassága ideálissá teszi a mérések széles skálájában. Ezt a kialakult bizalmat pedig nem árt megőrizni a megfelelő tervezés és előkészítés biztosításával.