Amit az akrilfestékről tudni érdemes

Az akrilfestéket először az 1950-es években fejlesztették ki házfestékként, majd az 1960-as években művészi minőségű festékként került kereskedelmi forgalomba. Azóta számos kortárs művész elsődleges művészeti anyagává vált.

Az akrilfesték az olajfestékekhez és az akvarellfestékekhez képest nagyon új keletű felfedezés a művészvilágban. Sokoldalúsága, vibráló jellege és állagának köszönhetően viharszerűen meghódította a művészeti világot. Minél több művész használja ki az akrilfestékek által kínált sokféle lehetőséget, annál több akrilfesték termék kerül a piacra.

Szeretne többet megtudni az akrilfestékről? Akkor részletezzük kicsit, hogy mi is ez, milyen előnyei és hátrányai vannak …

Mi az akrilfesték?

Az akrilfesték olyan festék, amely akril emulzióban feloldott pigmentből készül. Vízben oldódik és gyorsan szárad, száradás után pedig vízállóvá válik.

Az akrilfesték rendkívül sokoldalúan felhasználható. Attól függően, hogy a festéket mennyire hígítják vízzel, vagy módosítják akril zselékkel, médiumokkal vagy pasztákkal, a kész akrilfestmény hasonlíthat akvarellre, gouache-ra vagy olajfestményre. Saját, egyedi, más médiumokkal nem elérhető tulajdonságokkal is rendelkezhet.

Mitől más az akrilfesték?

A 19. század előtt a művészek maguk keverték a festékeket. Ez lehetővé tette számukra, hogy elérjék a kívánt színt és vastagságot, és hogy szabályozzák a töltőanyagok használatát, ha volt ilyen. Az akrilfesték esetében a kézi keverés általában nem praktikus. Ennek oka a gyors száradási idő és más technikai problémák, például a több polimer, valamint a felületaktív anyagok, lágyítók, demokamerák és stabilizátorok kombinálásának szükségessége. Ehelyett a művészek kész akrilfestéket vásárolnak, amelyet akrilközegekkel vagy vízzel módosíthatnak.

Az akril alapanyagok választéka is nagyobb, mint az akvarell és az olajfestéké. Az akrilfestékek sokféle felülethez képesek kötődni, és a kötési tulajdonságok módosítására hordozókat lehet használni. Az akrilfestékeket papírra, vászonra és számos más anyagra is lehet használni, beleértve a hobbimodelleket, például vonatokat, autókat és házakat.

Hagyományos vs. modern akrilfesték

Annak ellenére, hogy az akrilfesték viszonylag új a művészvilágban, még mindig létezik az, amit „hagyományos” akrilfestéknek és „modern” akrilfestéknek neveznek. A hagyományos akrilfestékek azok a gyorsan száradó festékek, amelyek az elmúlt öt évtizedben jelentek meg, és olyan márkák termékei, mint a Liquitex, a Winsor and Newton, a Golden és a Grumbacher. A modern akrilfestékek nem száradnak olyan gyorsan, és száradás után újra fel lehet őket használni, és olyan márkákból készülnek, mint a Golden és a Chroma.

Az újabb típusú akrilfestékek között meg lehet még különböztetni az un. transzparens akril festékeket és a fedő akril festékeket.

A transzparens típusúak több rétegben felvive a hordozófelületre egyre sötétebb színt fognak eredményezni és így nagyon könnyen lehet újabb és újabb árnyalatokat létrehozni. A fedő típus ezzel szemben tartja a színét még akkor is, ha több rétegben visszük fel egymást követően. A fedő akrilfestékek egymással remekül keverhetőek, így könnyen létre lehet hozni bármilyen színt már csak az alap színekből is.

A hagyományos akrilfesték előnyei és hátrányai

Toxicitás

Előnyök: Az akrilfestékek vízbázisúak, ami azt jelenti, hogy csak vízzel hígíthatók (nincs szükség mérgező adalékokra). Ráadásul a nedves festéket az ecsetekről csak szappannal és vízzel lehet letisztítani.

Hátrányok: Az akrilfestékek a pigmentjeikben toxinokat tartalmazhatnak, akárcsak egyes olajfestékek. További toxinok találhatók azokban az akrilfestékekben, amelyek „késleltetőszert” használnak a száradási idő lassítására.

Száradási idő

Előnyök: A hagyományos akrilfestékek gyorsan száradnak, így nem kell várni a festési munkamenetek között a rétegek száradására. A festmények eléggé megszáradnak ahhoz, hogy biztonságosan el lehessen szállítani őket egy napon belül.

Hátrányok: Mivel az akrilfestékek gyorsan száradnak, nem lehet őket könnyen összekeverni az olajfestékekkel népszerű „nedves a nedvesben” technikával. Emiatt egy kész akrilfestmény durván nézhet ki egy kész olajfestményhez képest.

Reakció

Előnyök: Az akvarellfestékekkel (egy másik vízalapú festékkel) ellentétben, ha a hagyományos akrilfestékek megszáradtak, akkor a hordozóanyagon (fa, műanyag stb..) maradnak. Ez egyszerűbbé teszi az új rétegek festését a korábbi rétegek fölé.

Hátrányok: Ha a festék megszáradt, nem lehet eltávolítani vagy módosítani.

Tartósság

Előnyök: Az akrilfestékek bizonyítottan rugalmasabbak, mint az olajfestékek. Az akrilfestékeknél nem kell szokásos szabályokat követni, hogy ne repedezzenek.

Hátrányok: Az akrilfestékeket csak 50 éve használjuk, így nem igazán tudunk nyilatkozni arról, hogy meddig bírják hosszabb távon, mennyire lesznek tartósak.

A modern akrilfestékek előnyei és hátrányai

Toxicitás

A modern akrilfestékek vízbázisúak, ami azt jelenti, hogy nincs szükség mérgező szeszes italokra. A modern akrilfestékek még mindig tartalmaznak enyhe szintű toxinokat, de nem használnak retardert a száradási idő lassítására.

Száradási idő

Előnyök: A modern akrilfestékek száradási ideje meghosszabbodott, így a festéket a lezárt palettán hagyva több napig is megmunkálható maradhat. Emellett az olajfestékekhez hasonlóan a nedves a nedvesben technikák is alkalmazhatók, késleltető nélkül.

Hátrányok: a száradási idők között várni kell. Ha szereted, hogy az akrilfestéked nagyon gyorsan szárad, a modern akrilfesték nem fog.

Reaktiválás / újrafelhasználás

Előnyök: A modern akrilfestékek reaktiválódnak. Ha vizet viszünk fel az érintésre száraz festékre, akkor az reaktiválható, és újabb színnel lehet rádolgozni.

Hátrányok: Idővel a reaktiválási képesség idővel elvész, és a száraz akrilfestékre történő nedves festés némi színelvérzést okozhat.

Tartósság

Előnyök: Úgy tűnik, hogy a modern akrilfestékek rugalmasabbak és tartósabbak, mint az olajfestékek.

Hátrányok: a modern akrilfestékek még fiatalabbak, mint a hagyományos akrilfestékek. Törekvések történnek a hosszú élettartamuk bizonyítására, de semmit sem lehet megdönthetetlenül bizonyítani, amíg nem telik el elegendő idő.

Az akrilfesték előnyeinek és hátrányainak összevetése

Akár hagyományos akrilfestéket, akár modern akrilfestéket használ, vannak előnyei és hátrányai más festékanyagokhoz képest.

Az előnyök

 • Sokoldalúan felhasználható. Bármilyen felületre festhetsz, amely olaj- és viaszmentes. Ide tartozik a vászon, fa, papír, kő, üveg, szövet, karton, fém és műanyag. Megfelelő előkészítéssel szinte mindenre használhatsz akrilfestéket.
 • Gyorsan szárad. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsabban elkészüljön a munkája.
 • Vízben oldódó festék. Szappannal és vízzel lemoshatod a kezedről és az ecseteidről (amíg még nedvesek), nincs szükséged festékhígítóra.
 • Kevésbé mérgező és biztonságosabb a gyermekek és háziállatok közelében.
 • Megfizethetőbb.
 • Rugalmas. Az akrilfestéket rengeteg különböző médiummal keverheted, hogy különböző textúrákat, tapadási jellemzőket kapj, vagy hogy megváltoztasd a száradási időt.
 • Tartós. Amennyire tudjuk, az akrilok rugalmasak, és nem repedeznek, nem hámlanak le, és nem sárgulnak meg.
 • Élénk színeket eredményez.
 • Száradás után vízálló.

A hátrányok

 • Száradáskor a színe sötétebbé válik (főleg több rétegű transzparens akrilok esetében), így nem feltétlenül az a szín lesz a végeremény, amit a festés elején gondoltál.
 • Gyorsan szárad, ami azt jelenti, hogy gyorsan kell dolgoznod.
 • Nehéz eltávolítani az ecsetekről, körmökről vagy ruhákról, miután megszáradt. A legjobb, ha festés közben egy vizes edényt tartasz a közeledben, hogy az ecsetek nedvesek maradjanak, így könnyen tisztíthatók. Viseljen védőruházatot is (gumikesztyű és valamiféle kötény, régebbi ruha stb..)
 • Megszáradás után nehéz eltávolítani a körmökről vagy a ruházatról.
 • Egyes művészeti galériák és gyűjtők más festékhordozókkal összehasonlítva ” nem tartják olyan értékesnek”.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy magad is kísérletezz az akrilfestékekkel, akkor bátran tudjuk ajánlani a Kreatív Festék Webáruházat, ahol mindenféle hazai gyártású prémium akrilfestéket megtalálsz.