8 módja, hogy felkészítse háziállatát a természeti katasztrófákra

A természeti katasztrófákat soha nem lehet irányítani vagy kezelni. Minden, amit tehet, hogy felkészüljön rá, ezáltal biztonságban maradhat a katasztrófa alatt és után. A Föld minden pontján akad olyan tényező, ami aggodalmat válthat ki, és aminek az elkerülése nem az emberek kezében van. Minden alkalommal nem lehet megjósolni, hogy mikor következik be egy természeti katasztrófa.

Önnek és családjának, beleértve a háziállatát is, biztonságban kell lennie katasztrófa idején. Ön talán sok mindennel tisztában van a katasztrófavédelemmel kapcsolatban, de a háziállatok ezt nem ismerik. Éppen ezért tudnia kell, hogyan gondoskodhat háziállatai biztonságáról. Ehhez szükség van egy tervre és egy kis kutatásra.

Az alábbiakban 8 módja van annak, hogy felkészítse háziállatát a természeti katasztrófákra. Ezek a módszerek segítenének abban, hogy biztonságban legyenek a katasztrófa alatt és után.

Ismerje meg a régiót és a kockázatokat

Ez a legalapvetőbb, de legfontosabb dolog, hogy ismerje a területének kockázatait. Ne vegye ezt természetesnek, hanem gyűjtse össze az információkat. Ha hallott arról, hogy az Ön régiójában földrengés, árvíz, szökőár vagy bármilyen más katasztrófa történt volna, tudja meg, hogy mi volt az, és mekkora az esélye. A kockázat megértése nagy segítséget jelentene Önnek abban, hogy felkészült maradjon saját maga és kedvence érdekében is. Ezek segítségével felkészülhet a baj bekövetkezésére. Ezáltal biztosan készíthet vészhelyzeti tervet.

Készítsen vészhelyzeti készletet a háziállata számára:

Egy vészhelyzeti készlet megléte nagyszerű lenne, ha előre elkészíti. Ismerje meg az alapvető követelményeket, amelyek hasznosak lehetnek, és segítenek a háziállatának is a túlélésben.

 • Vásárolhat egy kisállat-hordozót. Készítsen cédulát, amire felírja a háziállat nevét, az Ön nevét, az elérhetőségekkel együtt.
 • Tartsa az ételt és a vizet legalább két hétig, ha lehet, tovább.
 • Tarthat almot a macskáknak és műanyag kutyapiszok zacskókat az ürüléknek.
 • Tartsa meg a szükséges gyógyszereket és a felírt recepteket legalább két hétig.
 • Az orvosi feljegyzéseket is megőrizheti. A feljegyzések tartalmazzák az oltásokkal, illetve az esetleges allergiákkal vagy betegségekkel kapcsolatos információkat.
 • Tartsa meg az összes szükséges elérhetőséget. Mint például az Ön száma, alternatív számok, családtagok száma, barátok száma.

Maradjon egészséges és fitt

Egészségesnek és fittnek maradni a mindennapi életben is szükségszerűség. De az egészség megőrzése sokat segíthet vészhelyzet esetén. Készítsen diétás tervet, válasszon jó ételeket, és hozzon megfelelő egészségügyi döntéseket. Ez Önre és háziállatai számára is érvényes. Tornázzon, tornáztassa kedvencét, hogy mindketten aktívak maradjanak. Ezekkel hatékonyabban tudná kezelni a fizikai és az érzelmi stresszt egyaránt. Gondoskodjon arról, hogy rendszeresen tegyen egy hosszú sétát a kutyájával.

Kiképezni a háziállatot

Vészhelyzetben általános kiképzéssel és engedelmességgel könnyen kezelhető a háziállat. Ha kedvence vészhelyzetben jól viselkedik, könnyebben lehet biztonságban lenni. Végezzen rendszeres gyakorlatot az alapoktól kezdve. Beszélgessen kedvencével. Tanítsa meg kedvencét arra, hogy kövesse szavait és figyeljen Önre. Tanítsa meg vele az olyan alapvető dolgokat, mint a menj, fuss, ugorj, ülj, stb.

Oltások

Gondoskodjon arról, hogy a háziállatok oltásai naprakészek legyenek. Ezek csökkentik a fertőzéseket és más betegségeket. Nem biztos, hogy mindent tud a katasztrófákról. Előfordulhat, hogy Önt evakuálják, de a háziállatát nem. Előfordulhat, hogy a háziállat elkóborolt, és más háziállatokkal egyedül maradt. Ezáltal megfertőződhet a többi háziállat betegségeivel. A védőoltással háziállata kevésbé lesz fogékony a betegségekre, és így biztonságban lesz.

Korán és biztonságosan evakuáljon

Minden esetben, ha az Ön régiójában vagy területén katasztrófariadó van érvényben, akkor azonnal cselekedjen. Katasztrófa idején nem minden hely fogadja be a háziállatát. A háziállatok hordozóba helyezése nehéz lehet, ha stresszesek. A biztonságos evakuálás segíthet nekik a nyugalom megőrzésében, mert tudnia kell, hogy az adott hely állatbarát-e. Az emberek számára fenntartott katasztrófavédelmi menedékhelyek nem biztos, hogy menedéket nyújtanak az állatoknak. Keressen rá, hogy a háziállat maradhat-e ott.

Egyéb módok:

 • Ismerje a háziállatbarát vészhelyzeti kapcsolattartókat.
 • Ismerje meg a háziállatbarát területeket.
 • Készítsen elő vészhelyzeti készleteket.
 • Tartson magánál egy friss fényképet magáról és háziállatáról.
 • Ismerje a biztonságos rejtekhelyeket.
 • Ismerje a betegséggel kapcsolatos alapvető információkat.
 • Frissítse háziállata azonosító címkéjét, kutyabilétáját.
 • Tegye otthonát biztonságos hellyé.
 • Vizsgálja át otthonát, ismerje meg ingatlana dolgait.
 • Ismerje meg a sürgősségi állatorvosi létesítményeket.
 • Tartsa kéznél a háziállat nyilvántartását.
 • Tartsa szemmel az időjárási riasztásokat.
 • Szerezzen be egy mentési riasztási matricát.
 • Arra az esetre, ha esetleg elszabadulna a háziállata. Tudnia kell, hol keresse az elveszett állatokat.
 • Legyen hozzáférése friss vízkészlethez.
 • Mindig tároljon készleteket a gyors kijutáshoz.

Következtetés

A természeti katasztrófák mindig ijesztőek; még ha kap is figyelmeztetést. Kezelhetőek lehetnek, ha megpróbál egy megfelelő tervet kidolgozni. Kevés előzetes intézkedéssel képes lehet a biztonságot garantálni. Gyakorlatba veheti a háziállat evakuálását. Ezáltal a háziállata is hozzá fog szokni – ahhoz a pillanathoz, amikor a katasztrófa bekövetkezik, próbáljon meg nyugodt maradni, és biztonságosan evakuálni a háziállatával együtt. Hasonló érdekességeket kutyás témában a DogleDesign oldalán találhat.